FB Twitter Akadálymentes Normál oldal
Természetesen fiatal, természetesen kereszténydemokrata
2016. június 6.

Trianon hatásai voltak az IKSZ-es kerekasztal beszélgetés középpontjában

2016. június 1-jén Trianon előzményeiről, hatásáról és a Kárpát-medencei magyarság jelenlegi helyzetéről, érdekvédelméről, autonómiatörekvéseiről tartottunk közéleti beszélgetést a Károli Gáspár Református Egyetem BTK dísztermében.

Meghívott előadóink voltak: Dr. Szakály Sándor történész, Dr. Tóth Norbert nemzetközi jogász és Csóti György volt zágrábi nagykövet, a Kisebbségi Jogvédő Intézet Igazgatója.
A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából rendezett eseményt Dr. Kurucz György oktatási és nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettes nyitotta meg. A program első részében került sor Csóti György igazgató úr beszédére, amelyben egy áttekintő elemzést hallhattunk a Kárpát-Medence magyarságának jelenlegi helyzetéről, mindennapi problémáiról a kisebbségi léthez kapcsolódóan. A beszéd után Novák Andrea szavalta el Wass Albert: Üzenet Haza c. versét.
A megindító hatású költemény után vette kezdetét a kerekasztal.

A beszéltetés moderátora Vass István volt, aki számos, Trianonnal kapcsolatos tévhitről és legendáról kérdezte a vendégeket. A békediktátum okainak és következményeinek a körbejárása után, a környező országokban élő magyar közösségek önrendelkezési küzdelmeiről és autonómia lehetőségeiről beszélgettek a felek.

Zárszóként megállapították, addig nem tudjuk a Trianon-szindrómát legyűrni, amíg a kárpát-medencei magyarság helyzete rendezetlen, a két összefüggő cél eléréséhez pedig egy erős Magyarország szükségeltetik.