FB Twitter Akadálymentes Normál oldal
Természetesen fiatal, természetesen kereszténydemokrata
2016. július 29.

Soltész Miklós: Krakkó napjai fontosak lesznek a fiatalok és a nemzet életében

A katolikus Ifjúsági Világtalálkozón (IVT) töltött napok "több szempontból is fontosak lesznek a fiatalok életében és a nemzet életében is" - mondta Soltész Miklós államtitkár az MTI-nek csütörtökön Krakkóban, rámutatva, hogy 

a magyar kormány emiatt is támogatta az IVT regisztrációval járó, úgynevezett zarándokcsomagjainak megvételét és az utazáshoz való hozzájárulást.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi ügyekért felelős államtitkára, aki jelen van a keddtől vasárnapig tartó, Ferenc pápa lengyelországi zarándoklatával összekötött világtalálkozón, kifejtette: a magyarországi felmérések eddig is azt mutatták, hogy a kereszténység “sokszor ott van a lelkekben, a szívekben, még ha nem is mindenki gyakorló keresztény”, és meggyőződését fejezte ki, hogy a krakkói zarándoklatból papi, szerzetesi, és családi hivatások is fognak fakadni.

A családi hivatások fontosságát Soltész Miklós külön is kiemelte, utalva Beer Miklós püspök szerdai, a hivatásfelismerésről szóló katekézisére, amely után “sok pozitív visszajelzés érkezett arról, hogy rengetegen voltak, akik már a családi hivatásban gondolkodnak”. “Ez nagyszerű üzenet az otthoniaknak, az egész országnak” – szögezte le Soltész.

Az IVT-n szintén résztvevő Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a fiatalok kiutazásához 5 millió forinttal hozzájáruló IKSZ azért találta fontosnak a zarándokok támogatását, mert “a fiatalok és a családok – a keresztény Európa jövője”, Krakkóban pedig a magyarok hasonló gondolkodású, értékrendű emberekkel találkozhatnak. “Ha ezzel az élménnyel és az ebből fakadó motivációval hazaérnek, otthon a saját közösségeikben ezt kamatoztatni tudják” – mondta.

Úgy értékelte: “óriási kiállás” a több száz ezer, ezen belül négyezer magyar fiatal IVT-n való jelenléte. A zarándokok “a keresztény értékrend – az igazságosság, a becsület, a szolidaritás értékrendje alapján olyan Európában szeretnének élni, ahol biztonságban vannak, és ahol bátran megvallhatják hitüket” – szögezte le Nacsa.

Nagy a biztonság

Soltész Miklós államtitkár az MTI-nek hangsúlyozta: a lengyel szervezők és biztonsági szervek mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztonságosan tudják megtartani a világtalálkozó minden rendezvényét. Hozzátette: a rendőri vagy honvédségi szervek ott vannak az autópálya ellenőrzői pontjain, fő közlekedési pontokon, különösen pedig Krakkó belvárosában.

Nagyon fontosnak nevezte a krakkói magyar főkonzulátus segítségét is. “Ha a zarándokoknak akármilyen problémája fakad, a főkonzulátus a következő napokban is minden segítséget meg fog adni” – szögezte le. Az államtitkár megjegyezte: az IVT során eddig csak egy-két nehézség miatt volt szükség konzuli beavatkozásra.

Az IVT magyar résztvevőinek programjáról beszélve, Soltész elmondta: azok, akik a város környéki településeken vannak elszállásolva, csütörtök délelőtt szálláshelyükön  vettek részt előadásokon, imákon. A csütörtök reggeli krakkói katekézist Székely János püspök atya tartotta mintegy 600 fiatal számára, ezt “nagyszerű lelki hangulat” jellemezte.

A magyar fiatalokkal együtt, a római katolikus püspökök mellett Kocsis Fülöp, hajdúdorogi metropolita, valamint Orosz Atanáz miskolci egyházmegyei görög katolikus püspök zarándokol Krakkóba. Csütörtökön Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek is megérkezik. Az összes, a világ minden tájáról érkező magyar délután a krakkói Blonia-mezőn részt vesz az IVT közös, Ferenc pápa által bemutatott szentmiséjén.

Forrás: hirado.hu